Poradnictwo dietetyczne
dla dzieci i dorosłych
Dieta to nie tylko sposób żywienia czy leczenie nadwagi i niedożywienia, ale element stylu życia, od którego zależy nasze samopoczucie, stan zdrowia oraz komfort życia codziennego. Jesteśmy po to, aby dobrać indywidualnie racjonalną, dobrze zbilansowaną dietę, dostosowaną do etapu rozwoju, trybu życia oraz stanu zdrowia pacjenta.
Aby żyć, trzeba jeść – slogan ten określa, jak niezbędne dla rozwoju narządów, wzrostu i odnowy tkanek jest właściwe odżywianie. Dietetyka stała się dziś w ręku lekarza orężem w walce z wieloma chorobami.
Z całą świadomością można sugerować, że tam gdzie nie ma żywienia leczniczego, tam nie uzyskano wszystkich możliwości wyleczenia chorego, tam pominięto niesłychanie ważny czynnik, jakim jest dobrze dobrana i zbilansowana dieta.
Poradnictwo dietetyczne
Jest przeznaczone dla osób, które poprzez racjonalne żywienie chcą polepszyć samopoczucie, zdrowie i komfort życia oraz zapobiec komplikacjom zdrowia, a w konsekwencji chorobom cywilizacyjnym.
Jest wsparciem dietetycznym u dzieci, dorosłych, kobiet w ciąży, sportowców oraz borykających się między innymi z :
– otyłością
– niedożywieniem
– alergiami i nietolerancjami pokarmowymi
– zespołem metabolicznym
– anoreksją i bulimią, ale pod warunkiem prowadzonej równolegle terapii psychologicznej bądź psychiatrycznej
– zespołem złego wchłaniania
– bólami głowy
– trądzikiem młodzieńczym
– schorzeniami nerek, wątroby, trzustki, tarczycy
– chorobami metabolicznymi: cukrzyca, dna moczanowa, miażdżyca, nadciśnienie
– schorzeniami neurologicznymi, autyzmem, ADHD, depresją
– schorzeniami układu krążenia
– schorzeniami nowotworowymi i innymi chorobami
Dobór indywidualnej, zbilansowanej diety jest kluczem do poprawy zdrowia, nastroju, wyglądu i samopoczucia.
Jak wygląda pierwsza wizyta
1
Należy zarejestrować się telefonicznie, przedstawiając cel wizyty.
2
Podczas wizyty dietetyk dokonuje pomiarów ciała i ciśnienia tętniczego.
3
Zbiera dane osobowe pacjenta, przeprowadzając wywiad chorobowy i żywieniowy.
4
Analizuje wyniki aktualnych badań laboratoryjnych lub lekarskich.
5
Wspólnie z pacjentem omawia błędy żywieniowe i sposoby ich eliminacji.
6
Udziela wskazówek, dotyczących ilości i jakości produktów oraz spożywanych potraw, sposobu ich przyrządzania, liczby i rozkładu posiłków w ciągu dnia oraz
produktów zalecanych i niedozwolonych w proponowanej diecie.
7
W razie konieczności proponuje suplementację zapewniającą uzupełnienie istniejących niedoborów lub przy podejrzeniu, że to pokarmy są przyczyną
dolegliwości wykonanie testów na nietolerancję pokarmową, celem ustalenia diety eliminacyjnej.
Na podstawie informacji uzyskanych podczas wizyty, dietetyk przygotowuje indywidualny program żywieniowy, będący kluczowym elementem terapii.